Highland cattle

Menu


Social Media

follow EFNCP on Facebook
HNV Showcases

Fâneţele

Fâneţele II

grizzled skipper on wild strawberryDiversitatea fluturilor. Larvele fluturilor se hrănesc cu una sau mai multe specii de plante. Platele gazdă pentru larvele fluturilor, întâlnite în pajiştile semi-naturale au adesea nevoie de condiţii mai sărăcăcioase de hrană şi nu pot exista în condiţii de fertilitate sporită şi tulburări continue (de ex. cosit repetat şi păşunat intensiv). De aceea, anumite comunităţi de fluturi pot reprezenta indicatori pentru pajiştile semi-naturale, fiind sensibile la condiţiile de mediu.
În fâneţele şi habitatele calcaroase de tufişuri din Moeciu de Sus s-au identificat patruzeci şi şase de specii de fluturi. Nouă din acestea sunt foarte mobile şi există posibilitatea să nu se reproducă în zonă. Restul de 37 specii se reproduc aproape sigur în fâneţele şi pajiştile calcaroase cu tufişuri, datorită prezenţei platelor gazdă pentru larve şi naturii lor mai puţin mobile. Numărul mare de specii de fluturi reflectă diversitatea mare a plantelor de pe fâneţele semi-naturale şi habitatelor calcaroase cu tufişuri care asigură, de asemenea, resursele de nectar şi adăpostul necesar fluturilor adulţi.
Hesperia comma pe Imperatoria ostruthium, Polyommatus semiargusPerioadele de zbor al fluturilor. Speciile de fluturi ecluzează la momente diferite ale verii, reflectând modelele temporale ale plantelor gazdă pentru larvele acestora. Cupido minimus îşi depune ouăle numai pe iarba rănii (Anthyllis vulneraria) , care înfloreşte în iunie, în Moeciu de Sus. În consecinţă, Cupido minimus este foarte des întâlnit în iunie şi la începutul lui iulie, dar dispare spre sfârşitul lunii iulie şi în august. Din contră, speciile cu larve care se hrănesc cu specii de plante ierboase, ecluzează vara mai târziu. Larvele de Melanargia galathea se hrănesc cu diverse ierburi, iar adulţii acestei specii se întâlnesc în Moeciu de Sus mai ales în august.
cositCositul şi fluturii. Cositul cauzează mortalitatea fluturilor în stadii imature şi reduce resursele de hrănă şi reproducere ale adulţilor. Maniola jurtina a fost singurul fluture care a depus ouă în fâneţele proaspăt cosite din Moeciu de Sus.
Prin urmare, cositul este un eveniment distructiv pentru speciile de la nivelul fâneţei. Însă în Moeciu de Sus sunt câteva sute de parcele de fâneţe separate. Ele sunt cosite în momente diferite în cursul perioadei destinate cositului fânului (perioada iulie-august târziu), astfel încât există mereu habitate de fâneţe necosite.
Fâneţele cosite târziu, terenurile scoase temporar din circuitul agricol şi pajiştile calcaroase cu tufişuri neîngrijite reprezintă o resursă importantă pentru speciile de fluturi târzii cum este Hesperia comma. Refacerea fâneţelor cosite timpuriu asigură şi ea o resursă de nectar în lunile de vară târzie.
Reproducerea fluturelui Cupido minimusConservarea la scară a peisajului. Cupido minimus este unul dintre fluturii cei mai puţin mobili din Europa, specializat în depunerea ouălor pe o singură specie de plantă gazdă, iarba rănii (Anthyllis vulneraria). Iarba rănii prosperă pe soluri calcaroase unde pajiştile cu vegetaţie sunt răzleţe. În Moeciu de Sus, distribuţia acestei plante se limitează la pajiştile calcaroase stâncoase şi la fâneţele de pe soluri calcaroase, pe care s-a administrat gunoi de grajd în cantităţi reduse. Populaţiile de specii specializate, în special cele mai puţin mobile, cum este Cupido minimus, sunt îndeosebi vulnerabile la extincţie când suprafaţa acoperită de planta gazdă se reduce.
Populaţiile locale de fluturi pot fi exterminate atunci când habitatul acestora nu mai corespunde. Dacă pe o fâneaţă cu iarba rănii este administrată o cantitate mai mare de gunoi de grajd, se poate ca planta să fie combătută de speciile care prosperă pe soluri mai bogate în îngrăşăminte. În acest caz populaţia de Cupido minimus care ocupă acestă fâneaţă va fi exterminată. Însă specia există şi într-o metapopulaţie: populaţii din aceeaşi specie separate spaţial, de unde indivizii se pot răspândi pentru a coloniza habitate adecvate. Cupido minimus poate reocupa fâneaţa dacă gospodărirea acesteia favorizează din nou apariţia ierbii rănii.
Există multe specii de fluturi care şi-au redus populaţiile şi în alte zone din Europa, fiindcă fragmentarea şi izolarea habitatului (şi lipsa îngrijirii corespunzătoare a habitatelor rămase) au dus la perturbarea metapopulaţiilor. Conservarea peisajului la scară mică este, prin urmare, necesară pentru întreţinerea metapopulaţiilor şi pentru întreţinerea speciilor cu nevoi ecologice contrastante.
Coasa – vegetaţie scurtă uniformă în cadrul unei fâneţe Intensitatea managementului şi fluturii. Managementul intensiv al fâneţelor este în strânsă legătură cu reducerea numărului de specii de fluturi înregistrate. Astfel cositul mai timpuriu al fâneţelor gospodărite intensiv are ca efect eliminarea habitatelor de reproducere şi hrănire pentru speciile de fluturi. Este important să subliniem faptul că în Moeciu de Sus, toate fâneţele sunt administrate în mod extensiv, gunoiul de grajd fiind aplicat în cantităţi reduse, iar fânul se coseşte de două ori pe an, manual, cu coasa. În majoritatea cazurilor, numai o fâneaţă a exploataţiei este cosită de două ori într-o vară. Celelalte se cosesc o singur
Mesteceni Fâneaţă abandonată. Fâneţele recent abandonate asigură un habitat stabil pentru reproducerea şi hrănirea fluturilor în absenţa cositului, dar ele sunt rapid invadate de mesteceni (Betula pendula). Acest proces poate dura şi mai puţin de zece ani.
Plantele şi fluturii din pajiştile semi-naturale sunt în declin, în timp ce mesteacănul începe să domine vegetaţia unei fâneţe abandonate, dar pâlcurile de mesteacăn sunt importante pentru moliile de noapte. Suprafaţa de fâneţe necosite din sat a crescut tot mai mult în ultimii ani, în special din cauză că persoanele vârstnice nu mai pot lucra pământul şi nici nu mai au copiii care să vrea sau să poată prelua gospodărirea fâneţelor.

 
Logo Printversion EFNCP
European Forum on Nature Conservation and Pastoralism
Online: http://www.efncp.org/hnv-showcases/romanian-carpathian-mountains/ro/meadows/meadows2/
Date: 2024/03/28
© 2024 EFNCP – All rights reserved.